Környezetvédelem

A biztonság mindenek előtt!

A környezetvédelem célja az ökológiai rendszerek működőképességének fenntartása, a környezeti értékek megőrzése, a természeti erőforrások fenntartható használata. A munkáltatók kötelessége a környezethasználatból adódó tevékenységek során a környezet megóvása, valamint a tevékenység végzés során a környezet szennyezés elkerülése.

Alapvető jogi háttere Magyarországon ennek a környezetvédelmi törvény (1995. évi LIII. Törvény).

Milyen esetekben kell Önnek ezzel foglalkoznia? Milyen dokumentumok lehetnek szükségesek? Van-e bejelentési illetve rendszeres jelentési kötelezettségünk?

Ha cégének több környezetvédelmi jogszabálynak is meg kell felelnie, akkor már érdemes környezetvédelmi szabályzatot készítenie. Ennek ki kell terjedni többek között a hulladékgazdálkodásra, vízvédelemre, talajvédelemre, levegőtisztaság védelemre, veszélyes anyagok kezelésére, zaj és rezgésvédelemre és nem utolsó sorban az épített környezet védelmére.

Kapcsolódó kép

Természetesen a szabályzat tartalmát környezetvédelmi oktatás keretében meg kell ismertetni a munkavállalókkal is.

Hulladékgazdálkodási terv készítése a 310/2013. (VIII. 16.) Korm. rendelet a hulladékgazdálkodási tervekre és a megelőzési programokra vonatkozó részletes szabályokról szabályozza.

Hogy milyen bevallásokat kell készíteni?

Tevékenységtől függően környezetvédelmi bevallások elkészítése többek között veszélyes hulladék, légszennyező pontforrás, felszín alatti vizek,
állati melléktermékek
szükséges.

Képtalálat a következőre: „veszélyes hulladék”

A jogszabályok tevékenységtől függően is meghatározzák a környezetvédelmi (előírt végzettségű) szakember/megbízott alkalmazását. Ezt a 93/1996. (VII. 4.) Korm. rendelet a környezetvédelmi megbízott alkalmazásának feltételéhez kötött környezethasználatok meghatározásáról és a 11/1996. (VII. 4.) KTM rendelet a környezetvédelmi megbízott alkalmazási és képesítési feltételeiről szabályozza.

Ha szabályzatkészítés, bevallás készítés, tanácsadásra van szüksége, keressen bizalommal!

Kapcsolódó kép